09 березня 2023

Пам’ятники Тарасу Шевченку в Білицькій громаді

 

     Звісно, найбільшим пам’ятником Кобзареві у Білицькій громаді є два його шкіци олівцем: «Урочище Білик» та «Урочище Стінка», замальовані у 1845 р. І даремно триває «спір семи міст Елади про батьківщину Гомера» – інших Біликів на дорозі з Шедієвого до Решетилівки просто нема. Це аргументовано доводять краєзнавці Трохим Никонович Бажан та Валентин Полікарпович Замковий, уточнюючи місцевість, топоніми та примітні віхи в нашому краї. У ХХ ст. тут спорудили ще дві – памятники у селищі Білики та селі Бережнівка.

Памятник Т.Г. Шевченку встановили у Біликах у 1966 р., біля Будинку культури Кобеляцького цукрового заводу. Залізобетонний бюст було виготовлено на Харківському бетонному комбінаті, а автор його невідомий. У паспорті йдеться, що відкриття було приурочене «148-й річниці з Дня народження». Висота бюста – 0,8 м, його встановлено на цегляний поштукатурений постамент висотою 2,7 м. На постаменті цитата шевченкового «Заповіту»:

«І мене в сімї великій,

В сімї вольній, новій,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом»

Пізніше бюст було пофарбовано у золотий колір, а постамент побілено.


Пам'ятник Т.Г. Шевченку.
Білики, 1984 р.
     У 1975 р., «у зв’язку зі святкуванням 161 річниці з дня народження Т.Г. Шевченка», пам’ятник Кобзареві було відкрито у с. Бережнівка, на той час Бутенківської сільської ради. Авторство роботи наразі не встановлено. Це скульптура Т.Г. Шевченка заввишки 3,5 м. Постамент з бутового каменю, має висоту 2,0 м. Пам’ятник прикрашали ті ж самі слова «Заповіту», що і в Біликах.


Пам'ятник Т.Г. Шевченку.
Бережнівка, 1984 р.

Джерела та література:

Лата А.Т. Білики: історичне минуле в документах, спогадах і художніх творах. Історичне дослідження. Третє видання (доповнене і доопрацьоване). Київ, 2001. с. 68 – 73.

Аннотированный список на памятник монументальной скульптуры. Памятник Т.Г. Шевченко. Белики // Кобеляцький музей літератури та мистецтва ім. Олексія Кулика. – б/п.

Аннотированный список на памятник монументальной скульптуры. Памятник Т.Г. Шевченко. Бережновка // Кобеляцький музей літератури та мистецтва ім. Олексія Кулика. – б/п.

Євгеній Калашник,

директор Білицького краєзнавчого музею


Немає коментарів:

Дописати коментар